top of page

Манівцями до Європи

 

     Наша подорож триває.  Скарб до скарбу - наповнюється фразеологічний куферок. Неймовірний заряд конкуренції спонукає Вас працювати, не покладаючи рук. Такого ентузіазму зроду-віку не бачили! Для команди “Еврика” (керівник Плоска Н.І.) “одна голова добре, а десять - ще краще”, - не пусті слова, тому на другий день, після оголошення Таємниці 4, надійшла відповідь. Та й інші задніх не пасли. Водночас, і нам було  не з маком. Але обралися грибами, то й полізли в борщ…

… Старі шляхи нашого краю… Вони відіграли велику роль у заселенні дикого степу, у встановленні міцних зв’язків із сусідніми державами. Багато бачено ними на довгому віку. Неміряні, биті шляхи-дороги, що зникли у товщі століть. Вони передали естафету сучасним асфальтовим магістралям – артеріям життя…

… Під час наповнення фразеологічного куферку разом ми відвідали багато славнозвісних українських міст, сіл: що край - то звичай, що сторона - то новина... А сьогодні запрошуємо Вас податися “манівцями до Європи” в пошуках іскрометних скарбів мовної образності…

Розпочнете Ви подорож зі своєї “сторони”. І ми впевнені, що й у Вашому краї знайдуться скарби (фразеологічні топоніми), що поповнять куферок. Нумо ноги на плечі, й гайда на довгі лози! Пам’ятайте, що дорога і вночі не спить, а голова не дрімає!..

 

І. 1. Позначте на карті місце Вашого відправлення (карту створюємо нову з назвою “Манівцями до Європи”, ПІП), ілюструючи мітку зображенням Вашої місцевості. Вам доведеться прокладати маршрут, тому скористайтеся “Плечем підтримки”. Оцінюватиметься кінцевий результат (маршрут, прокладений відповідно до вимог).

2. Створіть інтерактивну газету ("стіну") за допомогою сервісів WikiWall.ru  або Рadlet, використавши фразеологічні одиниці, які можуть бути пов’язані (так чи інакше) з Вашою “стороною” (до 10). Майте на увазі, що слово, як яблучко: з одного боку - зелене, з іншого боку - червоне, тільки вмій його повертати. (Створення газети - 1 бал; 0,25 б. за використаний фразеологізм)

 

УВАГА! З'явилися звернення учасників щодо некоректної роботи сервісу WikiWall.ru.  Цей сервіс російського виробництва, тому інколи його блокують. Можна спробувати інші браузери. Якщо і це не допоможе, то не гайте часу, краще попрацюйте в Рadlet.

 

ІІ.  Вирушили? На цей раз Вам випаде нагода побувати на сеансі фільму в місті, до якого шведи не дійшли, поклавши голови… Однак “літературний ювелір” побачив світ після цієї події через проміжок, який символізує циклічність часу... А через півстоліття з-під його пера з’явилася історія про героїню, яку порівнюють із дорогоцінним металом, а «…всі матері приміром ставлять її своїм дочкам». Майже два століття співпереживаємо за її долю. За життя їй пам’ятника не встановлювали, проте, знайшлося місце для нього в наш час недалеко від Володимира Винниченка. Якщо Ви зберете пазл, то одразу здогадаєтеся, хто вона:   

http://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3d3914912355

Доторкнувшись до джерел традицій, Ви побачите, як один піймав облизня, отримавши  гарбуза, не посмакував ним; а інший, в якого  "вітер гуляє в кишенях", "без роду, без племені, без талану і без приюту" - “нав’яз  в зуби”, хоча “чотири годи об нім ні слуху”.

 

1. Назвіть місто, в якому Ви відвідали сеанс фільму. (0,5 б.).  Укажіть назву твору. (0,5 б.).

2. Укажіть автора твору. (0,5 б.).

3. Складіть пазл. Надішліть скриншот складеної світлини. Укажіть місто, в якому знаходиться зображений на світлині об’єкт. Хто цей об’єкт? (2 б.).

4. Знайдіть ідіоматичні вирази у творі, пов’язані з родинно-побутовими традиціями. За допомогою сервісу http://learningapps.org складіть кросворд. Посилання на кросворд та скриншот із розгаданим кросвордом надішліть у листі з відповідями. (Посилання - 0,5 б.; скриншот - 0,5 б.; 0,25 б. за   кожен ідіоматичний вираз).

 

Усього: 4,5 б. плюс 0,25 б. за   кожен ідіоматичний вираз.

 

ІІІ. Подорож триває... Запрошуємо до стародавнього та водночас молодого міста, історія якого налічує понад 1500 років.  Покуштувати їх Вам не доведеться, але зустрітися в ньому з героями, життя яких на очах у мільйонів не одне століття, - аж бігом… Його мама ”добре серце мали”, а він мріяв про золотий ключ, який би одмикав серце героїні… Її батько “якогось хвоста вплітав”, коли згадував про нашого героя. А вона, коли говорила, горох їла, та, побивши горшки в тому місці, де за неї заплатили гроші, нічого не втратила, бо  “кавалерів за ними, як полови за зерном”...

Однак не судилося стати їм парою, проте, назавжди залишилися вкупі на одній із вулиць загаданого міста…

 

1. Укажіть назву міста. (0,5 б.).

2. Як звали героя, який мріяв про золотий ключ, який би одмикав серце героїні? (0,5 б.).

3. Чиє серце мріяв “одімкнути” наш герой? (0,5 б.).

4. Знайдіть у мережі Інтернет світлину, на якій наші герої “зійшлися докупи”. Надішліть її в листі з відповідями, прикріпленим файлом.  (0,5 б.).

5. Запишіть ідіоматичні вирази (не менше 5) про орган людського тіла, який у завданні згадується двічі. (0,25 б. за кожен вираз).

 

Усього: 2 бали плюс вирази.

 

ІV. Сподіваємося, що ви не збилися з путі, мандруючи манівцями… Запрошуємо вас виокремити з Таємниці 5 фразеологізми з компонентом топонімом.  Дібрати (не менше 5) власні приклади. Відповідь надіслати у тлі листа.

За кожен - (0,25 б.).

 

Відповіді приймаються до 01.04.2016 (23. 59)

Результати будуть: 3.04.-04.04.2016

Кількість спроб - 1

Відповіді надсилайте на електронну адресу:  movaqvest@gmail.com

 

Відповіді на завдання Таємниці 5

 

У пошуках фразеологічних скарбів

bottom of page