top of page

 

І. Автор цієї історії переріс її вихід у світ на 20 років, а вона (історія) живе до цих пір у різних форматах. Герой твору, який носить коричневу (а, може, й сіру) шапку, - всюдисущий.  Роковим для нього стало число, яке, на думку Аристотеля, є “числом Універсуму, бо воно має початок, середину і кінець …”. У пошуках бажаного скарбу, йому довелося зустрітися з тим, “хто не хотів його розуму вчити, бо мав кого до ума довести”, “хто відмовив йому, хоча і свого клопоту не мав, але й чужих  не хотів навчати; через пораду “Божої птиці” потрапив до рака на гостину; відмовила йому допомогти й та, що сама часто себе ловила; лиха година віднесла до тієї, від кого отерп зо страху й полетів світ за очі; не допомогла йому й та, що не схожа на “загальну масу”, однак йому вдалося поспілкуватися з тим, хто зумів напитися з глибокого глечика, хоча дзьоб у нього невеликий, але його порада сприяла тому, що наш герой знайшов кінці. І хоч тернисий шлях пройшов наш герой, однак, дочекався того, кого шукав.

 

1. Укажіть автора історії, з яким ми зустрічалися  у 2016 році. Якого числа та з якої нагоди відбулася ця зустріч? (2 бали).

2. Що це за герой, який носить коричневу (а, може, й сіру) шапку? Назвіть число, яке стало для нього роковим.  (2 бали).

3. Складіть ланцюжок тих, у кого шукав поради наш герой. (3,5 бали).

4. Кого чи чого  дочекався наш шукач скарбу? (1 бал).

5. Укажіть ідіоматичний вираз, до складу якого входить слово-відповідь на попереднє запитання. (1 бал).

 

ІІ. Сталася ця подія  не за царя Гороха, а тридцять років тому, коли побачив світ мультфільм, який на просторі YouTube живе з 2012 року. Наскрізно пройшла тема “сліпої” материнської любові до “блудного сина”, який  повертається додому, пізнавши суть свого єства. Однак Вам треба добряче упріти, щоб допомогти йому пізнати самого себе. Без магії тут не обійтися: необхідно вибрати число, яке “дає само себе”. Зауважимо, що герой наш воду на млин не лив, однак, лив піт у ньому, щоб потім стрибнути в піч...

 

1. Укажіть назву мультфільму, рік випуску, ім'я “блудного сина”. Посилання на мультфільм. (4 бали).

2. Чому наш герой не лив воду на чийсь млин, а лив піт у ньому? Дайте тлумачення фразеологізмів “лити воду на млин”  і “лити піт” із  посиланнями на відповідну словникову статтю. (3 бали).

3. Чи пізнав себе наш герой, стрибаючи  в піч? Укажіть вартість його пізнання, розгадавши ребус? (2 бали).

 

 

У пошуках плодів життєвої мудрості...

 

 

  "Кожен вираз рідної мови має своє обличчя. Як у квітки, у них свій неповторний аромат і відтінок барви, а цих відтінків кожна барва має тисячі,"- писав В.Сухомлинський. І життя підтверджує істинність цих слів, адже емоційне благодійництво й виразність нашої мови залежить від доречного вживання фразеологізмів із їх неповторністю, зашифрованістю образів, стислістю, влучністю, грою звуків, мальовничістю метафор.

   Мандрівка продовжується. Сподіваємося, що Ви на сьомому небі від щастя, збираючи скарби… Однак дехто навіть поперед батька поліз - почав гнатися за бонусами, не засвітивши свічку під час розгадування таємниці. А ще нагадуємо, що ми працюємо пліч-о-пліч у команді, тому не варто керівникам брати все на себе. Каша вариться...

  Щоб розгадати Таємницю 3, Вам доведеться збагнути науку батька-матері, яка для кожного із нас є неоціненним скарбом у житті; звернутися за мудрою порадою до кожного, хто простягне братню руку допомоги. На Вас чекає дивовижний світ українських казок, мультфільмів, у яких висміюється непослух, лінь, але водночас, маючи макітру розуму, Ви впевнено відсієте кукіль від зерна, збираючи плоди мудрості...

  У путь. Збирати плоди Вам доведеться там, де більшої мудрості годі й чекати!

 
 
 
 

Ми завзяті подорожні,

Сили в нас непереможні.

Кажем правду, не жартуєм:

Краєм скарбів ми мандруєм.

 

ІІІ.  6 травня 1840 році в Англії вперше ввійшла в обіг поштова марка. Наразі ми маємо цілу науку про поштові марки - філателію. Марки присвячують діячам культури, письменникам тощо. Пропонуємо вам скласти невеличкий пазл та дізнатися, кому присвячена наша марка - http://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0ecaf8b5d80b

 

1. Складіть пазл та дізнайтеся, яка народна казка зашифрована. (1 бал).

2. Знайдіть казку на YouTube. Прикріпіть посилання на мультфільм. (1 бал).

3. Виокреміть ідіоматичні вирази, які Ви почули в мультфільмі? За допомогою сервісу Tagul - Word Cloud Art складіть хмару слів. (0,5 бали за кожен вираз).

4. Укажіть плоди, які Вам вдалося зібрати, розгадуючи Таємницю 3 (не менше трьох).  Доберіть до кожного синонім-фразеологізм. (За кожен - 1 бал).

 

Бонуси:

  • за оригінальність  у створенні хмари слів;

  • продовжуємо упорядковувати Фразеологічний путівник за зразком, уміщеним у файлі. (Увага! Записані раніше й нові фразеологізми розташовуємо в алфавітному порядку!). Обов’язковою умовою є ідентифікація (ПІБ керівника). (0,25 б. за один доданий фразеологізм). Зарубайте на носі: бонуси збираємо після розгадування Таємниці, коли буде надіслано відповідь (час фіксуємо надходженням листа). Доступ до путівника буде надано кожному, хто надішле відповідь.

 

Відповіді приймаються до 18.03.2016 (23. 59)

Результати будуть: 20.03.-21.03.2016

Кількість спроб - 1

Відповіді надсилайте на електронну адресу:  movaqvest@gmail.com

 

 

Водночас, до 18.03. 2016 року просимо зайти за ПОСИЛАННЯМ і проголосувати за кращий буктрейлер. Переглянути  колажі, буктрейлери можна в Таблиці результатів.

Перегляд "хмарки слів"

 

 

Просимо звернути увагу на оформлення відповідей на завдання. Не варто ЛИТИ ВОДУ. Чітко, логічно - в ціль!!!

 

Відповіді та коментарі до Таємниці 3

 

У пошуках фразеологічних скарбів

bottom of page