top of page

Фразеологічна мозаїка

 

 

 

   Гаряче стає всім, хто день у день, крок за кроком наближається до екватора розкриття Таємниць. Бачимо, що закрутилися, мов білка в колесі, все горить у руках. Деякі команди розгадали Таємницю 3 одним махом. Тому вони отримали можливість поживитися бонусами. Ніколи їм боки відлежувати! Однак ми будемо вдячні, якщо керівники не братимуть все на себе. Радимо, рука в руку, розгадувати Таємниці й наповнювати Фразеологічний путівник. Дехто не затямив, як підписувати відправленого листа, тому пропонуємо відшукати на сайті дороговказ, щоб пригадати… Будемо вдячні й за влучний постріл на відповідь, а то стільки води вилито нам на голову!!!  А ще, коли починали город городити, просили Вас тримати ніс за вітром і  ґав не ловити: час від часу залишаємо коментарі й просимо реагувати на них.

    Вдячні всім, хто допомагає нам виходити на сухе й має пильне око. Вдень і вночі тримаємо руку на пульсі, щоб пошук був цікавим і корисним. Дехто бачить чуже під лісом, а свого не бачить під носом. Повірте, у нас нема бажання вибивати кого-небудь із сідла. Бережімо нерви, збираймо волю в кулак, і гайда шукати скарби, розгадуючи Таємницю 4.

ТАЄМНИЦЯ 4

 

І. “Академія в одній особі”, - так називали ЙОГО сучасники в Україні й далеко за її межами. Життя йому мало всміхалося, а от “діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало серце”. Цьогоріч нам доведеться двічі зустрітися з цим автором.

Про героя ЙОГО твору кажуть, “що такого ще не було” “відколи світ світом...”. Він (герой твору) жодного разу зі своєї “роботи” не повертався з “порожніми руками”, хоча їх у нього не було, та й інші йому  плескали в долоні, не маючи їх.  Вороги його "не могли доїхати кінця", бо Він "кпив собі з них". Одного разу “перечислився” й потрапив туди, де “три Паньки горобцям дулі крутили”... А згодом Він став жити, “як у Бога за дверима”. Але раптом його “обережність заснула”, і “всім мов полуда з очей спала”...

 

1. Кого називали  “академія в одній особі”? Укажіть дати, коли нам цьогоріч випаде нагода зустрітися з нашим героєм і з якої нагоди.  (1,5 б.)

2. Укажіть ім’я героя, назву твору.  Продовжіть фразу “відколи світ світом...” (1,5 б.).

3. Назвіть місце, куди потрапив наш герой. Яким висловом характеризує автор це місце.   (1 бал).

Усього за 1 завдання: 4 бали.

 

ІІ.  Пройдіть за посиланням  http://LearningApps.org/2189388. Виконайте завдання.

 

1. Створіть скриншот екрану з готовою картинкою й надішліть його прикріпленим файлом (0,5 б.).

Уявімо, що це ілюстрація до розгаданого твору.  На ній усі тварини й птахи сміються. Але серед них немає тієї, про яку говорять, що й вона “засміяти може”.

2. Укажіть, кого немає серед усіх. (0,5 б.).

3. Зберіть фразеологічні скарби зі словом - назвою вгаданої істоти. (0,25 за кожний). Поясніть значення кожного. Оформіть у вигляді текстового документу (обсяг - 1 сторінка). Текстовий документ із назвою Таємниця 4 “назва команди”  приєднати до листа з відповідями.

Критерії оцінювання текстового документу:

  • застосування власного дизайну до оформлення документу (0,25 б.); зображення (0,5); текст (розмір основного тексту статті – 14 пт.) (0,25 б.); конкретне посилання на джерело статті, звідки взято (0,5). (1,5 б.);

  • наявність у верхньому колонтитулі відомостей про виконавця роботи (ПІБ керівника): (0,25 б.);

  • грамотність: ( 0,5 б.);

  • назва документу: ( 0,25 б.).

Усього за 2 завдання: 3,5 бали плюс 0,25 за кожен дібраний фразеологізм.

Увага! Дотримуємося критеріїв оцінювання. Інакше - штраф!

 

ІІІ. Для того, щоб виконати завдання 3, Вам необхідно прочитати QR-код.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                  1. 

 

1. Прочитавши  1 код, укажіть, кого називали “подільським одеситом”? (1 б).

2. Яка чарівна народна пісня надихнула на створення “поетичної балади”. (0,5 б.).

3. За що в 1935 році Міністерство освіти “погладило по голівці”? (1 б.).

4. Укажіть назву  “поетичної балади”. (0,5 б.).

5. У коді 2 зашифровані синонімічні фразеологізми з твору “подільського одесита”.

Прочитайте їх і надішліть у листі-відповіді. (2 б.).                                                         2.

 

Усього за  3 завдання: 5 балів.

 

 

ІV. Півстоліття на  арені YouTube ці герої ведуть боротьбу з твариною, уявляючи себе тим, до кого звернено класичний оперний заклик: «Сміливіше, в бій!». Вони “завжди перебували в повній бойовій готовності”.  Через тварину, до якої ставлення неоднозначне (в давньому Китаї та Єгипті вшановують, як одну зі священних,  – вона є символом щастя, достатку і плодючості, а в Україні зневажають, як нечисту тварину...),  герої “вскочили в халепу”, за що найближчий родич одного із них збирався “втерти маку”, “нам’яти вуха”. Крім того, ім’я одного із героїв “причепилось до нього, як реп’ях до собачого хвоста”. А ще він відзначився тим, що “міняв професії, як циган коні”.

 

1. Назвіть твір, автора. (1 бал).

2. Як звали героя,  ім’я кого “причепилось до нього, як реп’ях до собачого хвоста”? (0,5 б.).

3. Через яку тварину герої “вскочили в халепу”? (0,5 б.).

4.Створіть мотиватор, використовуючи фразеологізми з твору як слоган. Підберіть до нього картинку відповідно до слогану і власних уподобань. (3,5 б.)

Критерії оцінювання мотиватора:

  • малюнок відповідає темі (1 б.);

  • текст логічно доповнює малюнок (1 б.);

  • застосування власного дизайну до оформлення мотиватора (шрифт (0,25 б.);  колір (0,25 б.). (0,5 б.);

  • грамотність (0,25 б.);

  • мотиватор  повинен мати назву (0,25), ПІБ автора (0,25), надісланий прикріпленим файлом (0,25 б.) ( 0,75 б.).

Усього за  4 завдання:  5,5 балів.

 

Разом: 18 балів плюс 0,25 за кожен дібраний фразеологізм.

 

 

Бонуси: продовжуємо впорядковувати Фразеологічний путівник за зразком, уміщеним у файлі. Фразеологізми розташовуємо в алфавітному порядку й виділяємо відповідним кольором, з яким визначилися раніше! Обов’язковою умовою є ідентифікація (ПІБ керівника). (0,25 б. за один доданий фразеологізм). Зарубайте на носі: бонуси збираємо після розгадування Таємниці, коли буде надіслано відповідь (час фіксуємо надходженням листа). Доступ до путівника буде надано кожному, хто надішле відповідь.

Будемо вдячні, якщо конкретизуватимете джерело, звідки вибирали. Наприклад: (Таємниця 3. Завдання 1 тощо). Починаючи з Таємниці 4… (детальніше в листі під час надання доступу).

 

Відповіді приймаються до 25.03.2016 (23. 59)

Результати будуть: 27.03.-28.03.2016

Кількість спроб - 1

Відповіді надсилайте на електронну адресу:  movaqvest@gmail.com

 

Відповіді та коментарі до виконання завдання “Таємниця 4"

Відкрито доступ до перегляду робіт учасників: Мотиватор, Текстовий документ

 

 

У пошуках фразеологічних скарбів

bottom of page